Česká republika prošla od roku 1989 velmi významnou proměnou. Změny se dotkly téměř všech sfér života. Otevření hranic umožnilo našim občanům vycestovat do zahraničí a porovnat tamní kvalitu služeb cestovního ruchu, ubytování a veřejného stravování s nabídkou v naší zemi. Totéž samozřejmě fungovalo naopak z pohledu zahraničních návštěvníků přijíždějících do České republiky a využívajících zde obdobné služby. To se nemohlo neprojevit na požadavku vyššího standardu služeb poskytovaných restauracemi, ubytovacími zařízeními a v podstatě obecně všemi institucemi tvořícími infrastrukturu služeb cestovního ruchu.
V naší zemi tak postupně vzniklo několik velmi významných profesních sdružení snažících se o neustálé zlepšování poskytovaných služeb a zároveň udržení konkurenceschopnosti České republiky ve výše zmíněných oborech. Právě tato nejvýznamnější sdružení a asociace působící v sektoru nominovali své zástupce do Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch, která vznikla v prosinci roku 2010 jako jedna ze zcela nových sektorových rad.
SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch od počátku své činnosti pracovala na vytvoření aktuální struktury povolání a typových pozic v oboru. Popisy jednotlivých jednotek práce následně začaly zpracovávat odborné pracovní skupiny. Zároveň probíhala revize dříve vytvořených profesních kvalifikací. Standardy těchto profesních kvalifikací jsou v současné době zveřejněny a umožňují přezkoušení zájemců o získání kvalifikace podle aktuálních potřeb zaměstnavatelů. Další profesní kvalifikace vznikají v letošním roce.
Sektorovou radu pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch považuji za významnou platformu umožňující koordinovaně přispívat k rozvoji sektoru a to především zlepšováním podmínek na trhu práce a zkvalitňováním lidských zdrojů. Kvalitně připravení, fundovaní a zkušení pracovníci podle mého názoru nejvyšší měrou přispívají k dosahování stále vyšších standardů poskytovaných služeb. Díky tomu lze předpokládat, že se nám i v budoucnu bude dařit zvyšovat zájem tuzemských i zahraničních turistů o naši zemi jako atraktivní turistický cíl.
Ing. Václav Stárek, předseda SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch